Her sene üç ayların başlangıcında çocuklar iki sevinci bir arada yaşıyor. Gecesinde fenerler ve yakılan ateşlerle eğlenen çocuklar sabah...

Şivlilik ne zaman? Nasıl toplanır? 2017


Her sene üç ayların başlangıcında çocuklar iki sevinci bir arada yaşıyor. Gecesinde fenerler ve yakılan ateşlerle eğlenen çocuklar sabahleyin torbaları elinde 'şivlilik' diye bağırarak mutluluk topluyorlar.

2017 Şivlilik ne zaman?

2017 yılı şivlilik günü 30 Mart 2017 Perşembe günüdür. Çarşamba akşamı ise Fener alayı kutlamaları yapılır.


Receb ayının ilk Perşembe günü Regaip gecesinin gündüzünde çocuklar sabah ilk iş olarak poşetlerini kapıp yollara koyulurlar...  Kapı kapı 'şivlilik' diyerek gezen bu çocuklar evlerine bir poşet mutlulukla geri döneceklerdir. Konya'ya has bir güzellik olan "şivlilik" adeti, üç ayların verdiği manevi havayı çocukların neşesiyle şenlendirir.

 Bu adetin sadece Konya'da olması bile ayrı bir mânâ taşıyor. İsmi bayram olup, çocuklara tatilden başka bir anlam taşımayan günlere rağmen çocukluğu yaşatan ve sevdiren bir gün şivlilik. Kırık leblebi, leblebi şeker, iğde, kuru üzüm, peynir şekeri, nadiren gofret dağıtıldığı dönemlerden bugün envai çeşit çikolata, bisküvi ve gofretin dağıtıldığı dönemlere gelindi. Her iki dönemde de poşetimizi alıp kapı kapı gezip şivlilik topladık. Dağıtılan şeyler çocuklardaki sevgiyi değiştirmedi.



OKULU ASMAK İÇİN GÜZEL BİR GÜN!
Bir gün önceden hazırlıklar yapılır ve sabah erken saatlerde yola koyulunur. Hazırlık demişken bendeniz 3 poşet hazırlayıp yola koyuluyordum. Eskiden ambalajlı ürünler nadiren dağıtılıyordu. Birinci poşet leblebi, iğde, üzüm gibi şeyleri, ikinci poşet gofret, diğer poşet ise ambalajlı ve daha çok sevindiğimiz şeyleri koymak içindi. 

Kazanç / Zaman oranını yüksek tutmak için apartmanların olduğu bölgeleri önceliğimize alıyorduk. Bir apartmana girdiğimiz zaman koşar adımlara 20-30 kapıdan şivlilik toplayabiliyorduk. Zamanla site kültürüne hapsolduk. Kapıcı, site girişine oturup apartman adına bir şey dağıtıverdi! Ama insanımız bir çocuğu sevindirmenin kıymetini bilir. Dağıtacağı şivlilike 10 kuruş daha fazla verir daha çok sevindirir. Çocuk gözü ile daha çekici gelen şeyler bir anda çocuklar arasında yayılıverir. Şuradaki kırmızı evde şunu dağıtıyorlarmış, koşun! Onları sevindirmek o kadar kolay ki...

Hazırlanan şivlilikler, genellikle evin hanımı tarafından, kapı önünde gezen irili ufaklı çocukların torbalarına bırakılır. Mahallede adeta bir şenlik olur. Akşam evlerine dönen çocuklar en sevdiği şeyleri bir kenara ayırarak damaklarını tatlandırırlar. Marketi gezip poşeti doldursanız sahip olamayacağınız bu lezzet Konya'da her yıl yapılır...

ŞİVLİLİK NE DEMEK?

Yazar Ali Işık bir makalesinde 'şivlilik'in nereden türediğini şöyle açıklıyor: "Bazı doğu kö-kenli Türk aydınlar bu kelimenin Kürtçe bir kelime olduğunu, 'şiv' (yemek)’den 'yemeklik' anlamına geldiğini iddia ederlerse de; bu iddia, bu âdetin yaygın yöresi Konya olmasından dolayı bize pek inandırıcı gelmiyor. Konyalı, bu kelimenin, hicrî 334 tarihinde vefat eden ve büyük mutasavvıflardan olan Ebûbekir Muhammed Şiblî’nin ismin-den geldiğini bir menkıbeye de yaslayarak ifade eder. Hikâyeye göre bu zat, bir gece rüyasında Hazreti Peygamber (S.A.S.)’in ana rahmine Receb ayının ilk Perşembe gecesi intikal ettiğini görür. Büyük bir sevinç içerisinde uyanarak bunu, oturduğu semtin bütün evlerine vararak 'Şiblî!' nidâsıyla müjdeler. Her hâne sahibi de bu müjde karşısında şükür ve mutluluk nişânesi olarak ona bir parça yiyecek verir. Bu hadisenin sonucunda bu âdet doğmuş ve çocuklar tarafından da sürdürülmüştür. Bu âdetin adı da zatın ismine atfen 'Şiblilik>Şivlilik' olmuştur."
HÂLİD ŞEN - MERHABA GAZETESİ


0 yorum :