1945'te Meram'da meydana gelen sel



30 Mayıs 1945 Çarşamba günü öğleden sonra Loras ve civarında başlayan yağmur gittikçe şiddetini artırmış, yağmur sularının kısa sürede ırmaklara dönüşerek Meram Deresi'ne dökülmesi sonucu dere yatağı azgın suları zapt edemediğinden 1930 yazından bu yana görülmeyen bir sel meydana gelmiştir. Sel, saat 19.00'da şiddetini artırmış, 20.30'da ise son haddini bularak Meram Köprüsü'nün bütün gözlerini kapatmıştır.

Taş köprü ile değirmen arasındaki bazı evler su ortasında kalmış ve iki çay birleşerek arada kalan bütün tarlaları basmıştır. Sular bir aralık Yeni Meram yolunu da aşarak Köyceğiz istikametinde sokakları kaplamıştır. Meram Çarşısı'ndaki dükkan duvarlarına, cadde üzerindeki bazı evlerin ve Vali Konağı'nın bahçe duvarlarında kadar yükselerek önün kattığı ağaç, direk ve kütükleri sürükleyen sular Meramlıları iki saat korku ve heyecan içinde yaşattıysa da saat 21.00'da küçülmeye başlamış, bilahare Meram Deresi yatağına çekilmeye başlamıştır. Meram'ın Selam, Cirit, Kirazlı ve Server yörelerinde birçok bağ ve tarla sular altında kalmıştır.

Sel sebebiyle can kaybı olmamış ancak zirai zararın yanı sıra Elektirk fabrikasının baraj kapağının kırılması sonucu fabrika içine dolan sular sebebiyle fabrikanın elektrik üretimi kesintiye uğramıştır.

(Ekekon 31 Mayıs 1945)
Kaynak: twitter/tarihikonya

0 yorum :