Türbe önü bölgesinde, Aziziye Kültür Merkezi"ni Mevlana Türbesi'ne bağlayan cadde üzerinde bulunan birkaç tane testi-çömlekçinin va...

Mevlana Çarşısı yanında bir testici...

Türbe önü bölgesinde, Aziziye Kültür Merkezi"ni Mevlana Türbesi'ne bağlayan cadde üzerinde bulunan birkaç tane testi-çömlekçinin varlığını fark etmişinizdir. O dükkanlardan biriyle güveç kabı lazım olduğu için 1-2 defa alışverişim olmuştu.


O dükkanlara girdiğiniz zaman hoş bir havası olduğunu fark edersiniz. Çömlekçilik yapan Mustafa amca ile kısa bir hasbihal gerçekleştirdik. Eğer giderseniz dükkanın arka kısmında bulunan mahseni görmenizi tavsiye derim. Merhaba Gazetesi'nin Merhaba Şehir dergisinde yayınlanan bu söyleşimiz sizlere sunuyorum.

İyi testi su sızdırır

Türbe önünde 17 yıldır toprak kap ve testi satışı yapan Mustafa Topçuoğlu, yaz sıcağında buzdolabı olmadan soğuk su içmek isteyenlerin toprak testi aldığını, bazı vatandaşların ise 'bu testi sızdırıyor' diyerek geri getirdiğini ifade etti.


Eski Konya evlerinin olmazsa olmazı, özlü çamurdan biçimlendirilerek ve fırında pişirilerek  yapılan toprak çanaklar, testiler...  Tandır güveci, yemek kabı, hatta bardak olarak kullanılan toprak kaplar hayatımızda artık daha az yer kaplıyor. Şimdilerde bu toprak kaplar hediyelik ve süs eşyası olarak ta kullanılsa, lezzet düşkünleri toprak kaptan vazgeçmiyor.
Toprak kaplar evinde tandır fırını olanlar için olmazsa olmazdır. Son dönemlerde etliekmek fırınlarına yaptırılan yemeklerde de toprak kap sıkça kullanılmaya başlandı. İnsanlar toprak kapta yapılan yemeğin tadının ayrı bir güzelliği olduğuna inanıyor. Üretimin artması ve fiyatların düşmesi ile birlikte de lokantalarda ve toplu yemek yenilen yerlerde sütlaç, kazandibi, yoğurt gibi yiyecekler küçük sırlı toprak kaplarda sunulmaya başlandı. Toprak kabın içinin sırlanması sızdırma özelliği bulunan kabın sızdırmaması içindir. Sırsız bir toprak kap, içindeki suyu sızdırır. Buna terleme de denir.




“TOPRAK KABA İLGİ ARTACAK”
Türbe önünde 17 yıldır toprak kap ve testi satışı yapan 83 yaşındaki Mustafa Topçuoğlu ile testiciliği konuştuk. Son dönemde toprak kaplara ilginin arttığını ifade eden Topçuoğlu, bunun insanların yedikleri şeyleri sağlıklı kaplarda pişirme ve saklamak istedikleri için olduğunu söyledi. 6-7 yıl öncesine kadar toprak kap ve testileri Konya'nın genelde taşra ilçelerinden gelen vatandaşların yoğun olarak aldığını belirten Topçuoğlu, şöyle konuştu: “Merkezdeki Konyalı vatandaşlar son dönemde ilgi göstermeye başladı. Ev hanımları yoğurt çalmak için bile artık toprak kap istiyor. Toprak kapta güveçin tadını bilenler, özel davet yapacak olanlar gelip bizden toprak çanak alıyor. Vatandaş kabın içine et-sebze ne isterlerse diziyor, gidiyor fırına 5 liraya pişirttiriyor. Bu kaplarda pişirilen yemeğin tadı ocakta pişirilen yemekten çok daha lezzetli olur. Bu yemeklik kaplar için içi siyah toprak kaplar daha iyi olur. Önümüzdeki dönemde toprak kaplara ilgi daha da artacak.” Topraktan yapılan kap çeşitlerinin güveçlik ve su testisinden ibaret olmadığının altını çizen Topçuoğlu, Sütlaçlık, yoğurtluk, su kupaları, vitrinlik süs eşyaları, vazo, çaydanlık ve tandır gibi çeşitli el yapımı ürünlerin de satışını yaptıklarını söyledi.


 “TESTİ SIZDIRIYOR DİYE GERİ GETİRİYORLAR”
Testilerin iç yüzeyine camsı olmayan sır sürülmezse, içindeki suyu dışına çok ince bir şekilde sızdıracağını belirten Topçuoğlu, konuşmasına şöyle devam etti: “Testinin sızdırması su testisinde zaten istenen bir şeydir. Çok hafif sızan bu su dışarıdaki sıcak hava nedeniyle buharlaşır. O su buharlaşınca testiyi soğutur yani iyi bir şeydir. Bazı vatandaşlarımıza testiyi satıyoruz, bu testi sızdırıyor diye geliyorlar. Bunun iyi bir şey olduğunu anlatıp geri gönderiyoruz. Yaz sıcağında soğutucu olmadan soğuk su içmek isteyen toprak testi almaya geliyor.
Tandır fırınları hakkında da bilgi veren Topçuoğlu, Tandırda “Sille” tandırının tercih edildiğini ve kendilerinin de sille tandırı sattıklarını belirterek tandır fiyatlarının 90 ile 120 lira arasında değiştiğini ifade etti. Topçuoğlu, ayrıca bahçeli evler için küçük toprak ocakların da satın alındığını sözlerine ekledi.
HÂLİD ŞEN

0 yorum :