Pilavda Yemekler Hangi Sırada Yenir?

 

KONYA PİLAVI YEMEK SIRASI (DÜĞÜN MENÜSÜ)

Kısaca Konya Düğün Pilavında Yemek Sırası şöyledir:

1-Yoğurt Çorbası
2-Etli Pirinç Pilavı (1.tur)
3-İrmik Helvası
4-Bamya Çorbası
5-Etli Pirinç Pilavı  (2.tur)- Yanında Zerde
5-Hoşaf

Pilavda yemek sırası böyle olsa da bazı durumlarda farklılık gösterebilir :)

Yoğurt Çorbası; Üzerinde kızarmış tereyağı dökülüp, karabiber serpilerek servis edilir.Sofranın çok kalabalık olması gibi nadir durumlarda ikincisi istenir.

Etli Pilav (1.Tur); Yemeğin ana menüsünü oluşturan pilav 1.turda genel olarak 2 tabak yenir, sofraya oturan barana'nın kapasitesine göre sayı artabilir ama 2.tur için tadında bırakılır :)

İrmik Helvası; üzerine serpiştirilen çam fıstıklarıyla servis edilir.El çabuk tutulmalıdır zira en hızlı tükenen tabaktır.Beğenilirse ikincisi istenir.

Bamya Çorbası; Standandart olarak "soğukmuş" şakasıyla başlar :) Tongaya düşmeyin, bamya çorbası "çok sıcak" olarak servis edilir.El ucunuzu (kalan ekmeği) tüketmek için son şanstır, bamya bittiği zaman ekmeğinizi de bitirecek şekilde ayarlayınız :) zira pilavla ekmek yenmez.Beğenilirse ikincisi istenir.

Etli Pilav (2.Tur); Pilav tepsilerinin biri gelir diğeri gider.Bu arada zerde ve hoşaflar da servis edilir.Torpil bulabilirseniz veya aşçıyı tanıyorsanız selam göndererek denizaltı (daha sonra işlenecektir) ayarlatabilirsiniz.Doyuma ulaşılıncaya kadar yenir.Biterse zerde takviyesi de yapılır.

Unutulan bir adet olsa da eskilerden biri, sade (üstünden) bir pilav isteyip, zerdeyi pilavın üstüne dökerek kendi başına o tabağı bitirebilir :)

Bu sırayı bozan veya ortaya hepsini dizerek kural ihlalinde bulunan servis elemanını en yakın "Pilavları Ayarlama Enstitüsü"ne bildiriniz.

Afiyet olsun...

Yazar: Halid ŞEN

0 yorum :