Saime Yardımcı "Asırlık Bağ Evinin Sırları"


Bugün, Konya Yazarlar Birliğinin organize ettiği, Saime Yardımcı Hanımefendinin 'Asırlık Bağ evinin Sırları' konulu söyleşisine katıldım.

52 Yıl önce bir bağ evine gelin giden Saime hanım; Meram bağları, bağ evleri ve eski Konya hakkında güzel şeyler anlattı.Yaklaşık 45 dakika süren söyleşi boyunca aldığım notlardan bazılarını paylaşmak istedim (Kendi Dilinden).

-Bahar gelince bağ evine göçler başlardı.

-Bahçeye gelen misafirler için ev ve bahçe haremlik selamlık olurdu.

-Bağ evinin önü (taşlık) sille taşıyla döşeli olur, sulandığı zaman insana serinlik, ferahlık verirdi.

-Bahçelerde, tavşanbaşı elma, yaz armudu, kayısı, erik, vişne, kiraz yetiştirilir.

-Çorba-Yemeklerden bazıları; Terhun (otu) çorbası, Tutmaç çorbası, Tandır çorbası, Yaprak sarması, kuru patlıcan-biber-kabak sarması,...

-Bahçelerin sulanması Meram çayından gelen su ile yapılırdı.Bu suyun kontrolünü Osmanlı döneminde (hangi bölgeye yönlendirileceğini) "Mirab" adı verilen kişiler sağlardı.Cumhuriyet kurulduktan sonra ise bu birimler "Havala" olarak adlandırılmıştır.

-1905'li yıllarda Meram deresi, içme suyu olarak kullanılıyordu.

-Nesli gittikçe azalan bir gül "Maverde Gül" (Gül Reçeli iyi olur).

-Meram Dere'ye ulaşım için Meram yeniyolu tercih etmiyorum, çünkü Meram'ı yansıtmıyor. O güzel iğde kokularını çekerek, Meram eskiyoldan giderim.

-Keşke "İşte Meram Bağları burası" diyebileceğimiz bir yer sit alanı gibi ayrılsa...

-Atalarımız her güzel olayı "şerbet" ile kutlamıştır.

-Sincapa biz "tiğin" derdik; eskiden sincaplar daldan dala atlardı Meram'da... Ağaçlar kesildiği için sincaplar, baykuşlar ve çeşit çeşit kuş türleri artık yok denecek kadar az.

-Eskiden bahçede bir yerden bir ağaç kendiliğinden çımışsa kesilmez, istenilen çeşitte meyve aşılanır, bitkiye zarar verilmezdi.

-Şimdi cenaze evine etliekmek yaptırılıyor yanına birde ayran alınıyor verilip geliniyor, çok yanlış.Evde bir çorba veya yemek yapılmalı, verdiğimiz yerde beraber yenilerek yardımlaşarak sofra toparlanmalı ardından evden ayrılmak gerekir.

-Gazeller suya düştüğü zaman bağ evinden şehre göçülür. "Gazel suyu içmeden, Meram'dan şehre göçülmez"
Yazar: Halid ŞEN

0 yorum :