Öğretmen Evleri - İstasyon Dolmuşu 70'li yılların Konya'sının dolmuş haline getirilmiş eğri bacaklı Skoda'larla yükünü çeke...

Eski Konya Dolmuşları Triportörler

Öğretmen Evleri - İstasyon Dolmuşu

70'li yılların Konya'sının dolmuş haline getirilmiş eğri bacaklı Skoda'larla yükünü çekerdi bu triporterler.


Ha bir de Sedirler, Araplar ve Tatlıcak gibi semtlere kalkan atarabaları vardı. Konyalılar'ın bir kısmı "tırtır" bir kısmı "pırpır" sosyete olanlarsa ya "Arçelik" ya da "triportır" derdi. Arçelik gerçekte markalarıydı, yani imalatçı firma ismiydi. Sanırım İtalyan lisansı ile Eskişehir'de üretiliyordu.

Konya'da genelde Otogar, Öğretmen Evleri- İstasyon, Sedirler, Araplar gibi semtlere çalışırlardı. Resimde görüldüğü gibi altı Konyalı, 7 ya da 8 İstanbullu alırlardı. Pırpırcı yanına, daha doğrusu koltuk altına da cılız bir erkeği almayı hiç ihmal etmezdi. Ücretler, sürücü ile yolcular arasında açılır kapanır pencereden verilir, inecekler yine oradan duyururdu seslerini.

Mevlâna - Sedirler Dolmuşu


Kasalı olanları sebze halinde, odun kömür pazarlarında sıkça görülürdü, ama nedense en çok buzdolabı tamircilerinde ve imalatçılarının elinde olurdu. Renkleri de kırmızı, mavi, yeşil gibi canlı ve cafcaflıydı. 80'li yılların ortalarına doğru iki pırpıra bir dolmuş hakkı verilince, Konya'da köküne kibrit suyu ekildi sanki; birden ortadan kayboldular.

Hüseyin Cumhur Bey'den alıntıdır.
arçelik minibüs

Eski Konya Dolmuş Hatları

Mevlâna - Sedirler Dolmuşu
Öğretmen Evleri - İstasyon Dolmuşu
Fenni Fırın - Araplar Dolmuşu

0 yorum :